f.a.q.

 

fotograaf apeldoorn, trouwfotograaf

 

F.A.Q. ofwel “Frequently Asked Questions”..een lijst aan vragen die ik regelmatig van aanstaande bruidsparen krijg. Daarom hieronder ook gelijk maar de antwoorden :-)

1. “Wat is je stijl? Ligt de nadruk op reportage (informeel) of op traditioneel (geposeerd)?”
Ik hou van een informele stijl van fotograferen. Daarin kun je het beste de dag weergeven met al zijn (on)verwachte momenten. Hoewel we tijdens de fotosessie er natuurlijk niet aan ontkomen om soms een iets meer geposeerde stijl te hanteren. Dat wil zeggen, ik zal zo hier en daar aanwijzingen geven maar verder zo veel als mogelijk lekker “los” fotograferen.

2. “Wat voor type persoon ben je?”
Ik hoor van mijn bruidsparen dat ik gemakkelijk in de omgang ben en flexibel. Ik pas mij gemakkelijk aan als omstandigheden wijzigen. Ik hoor ook veel dat ik niet opval tijdens de bruiloft en dat is zo’n beetje het mooiste compliment dat ik maar kan krijgen. Dat houdt namelijk in dat ik vrij gemakkelijk kan doen wat ik wil en dat is die leuke ontspannen momenten vastleggen.

3. “Bezoek je de trouwlocatie van tevoren?”
Als ik de locatie niet ken, dan bezoek ik deze van tevoren zodat ik niet voor verrassingen kom te staan

4. “Hoe zijn de kosten opgebouwd? Betaal je per foto, per shoot of per dagdeel?”
Ik hanteer een duidelijk tarief. Het aantal uren dat jullie mij inhuren bepaalt de prijs. Kijk hiervoor op de pagina “prijzen”.

5. “Hoeveel foto’s worden er op de trouwdag gemaakt?”
Dat hangt natuurlijk sterk af van het aantal uren dat ik aanwezig ben op jullie trouwdag. Je kunt als leidraad hanteren dat ik voor elk uur dat ik aanwezig ben ca 35 foto’s lever

6. “Gebruik je een analoge of digitale camera?”
Ik gebruik een digitale camera van het merk Nikon. Uiteraard heb ik ook reserve materiaal bij mij zodat ik -mocht de camera onverwachts niet meer goed functioneren- hierop kan terugvallen

7. “Kun je ook foto’s maken in zwart/wit of in sepia?”
Uiteraard. Ik fotograaf standaard in kleur en maak daarna in Photoshop eventuele aanpassingen zoals het omzetten in zwart-wit of sepia

8. “Wanneer bespreken we onze wensen/eisen met je?”
Als jullie geïnteresseerd zijn in mijn werk, plan ik graag een informatie- en kennismakingsgesprekje met jullie in. Dit kan plaatsvinden bij jullie thuis of in mijn studio in Apeldoorn.

9. “Wat gebeurt er als je plotseling ziek bent?”
Goeie vraag! Ik zit in een netwerk van fotografen en wij hebben onderling de afspraak dat wij elkaar vervangen als dat nodig mocht zijn. Ik zorg dus dat er altijd een fotograaf aanwezig is. De afspraken die wij met elkaar gemaakt hebben blijven van kracht en ik reken met de invaller af.

10. “Worden alle afspraken zwart op wit gezet?”
Indien jullie besluiten om mij te boeken voor jullie huwelijksdag, zetten we alle afspraken in een overeenkomst die ik voor jullie opmaak. Zo kan er nooit onduidelijkheid ontstaan over de gemaakte afspraken.

11. “Hoe zit het met nabestellingen?”
Aangezien jullie de foto’s in hoge resolutie op DVD ontvangen zijn jullie niet van mij afhankelijk voor de nabestellingen. Maar aangezien ik de foto’s ook online plaats in een (afgeschermde) gallery kunnen jullie de afdrukken ook via mij bestellen

12. “Wat gebeurt er met de bestanden?”
De originele bestanden sla ik op verschillende plaatsen op zodat ze altijd beschikbaar blijven. Ik bewaar de bestanden gedurende 3 jaar. Ook de bewerkte bestanden sla ik op verschillende plekken op en die blijven in ieder geval 5 jaar beschikbaar.

13. “Hoe lang duurt het voordat we de trouwfoto’s ontvangen?”
Jullie ontvangen de foto’s in hoge resolutie binnen twee weken

14. “Hoeveel tijd moeten we reserveren voor de fotosessie?”
Ik raad aan om daar ongeveer 1 uur a 5 kwartier voor te reserveren, los van de reistijd van en naar de locatie. Dit lijkt misschien ruim, maar dat biedt de gelegenheid om op een lekkere ontspannen manier een leuke serie te maken.

15. “Ik houd van fotograferen en wil de foto’s van mijn bruiloft/promotie graag zelf kunnen bewerken. Kan ik de originele RAW-bestanden krijgen?”
Nee, de RAW-bestanden blijven altijd bij mij. Mijn werk is pas af de reportage tot in de puntjes is nabewerkt. Elke afzonderlijke foto wordt met veel aandacht, zorg en liefde gefinetuned op belichting, kleur en contrast. Deze nabewerking is een essentieel onderdeel van mijn werkwijze, en daarom verlaat geen enkele foto onbewerkt mijn huis. Als je mijn foto’s mooi vindt, zorg ik er graag voor dat ook jouw reportage helemaal in mijn stijl wordt afgeleverd.

 

Ik hoop hiermee veel vragen te hebben beantwoord. Misschien hebben jullie aanvullende vragen, mail mij gerust jullie vragen

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *